Slovensko - Belgicko 1:3 v Poprade v kvalifikácii ME mužov

22.05.2010 Celý región

Poprad 21. mája (TASR) - Slovenskí volejbaloví reprezentanti prehrali v Poprade v prvom zápase kvalifikácie na ME 2011 s Belgickom 1:3.
Zverenci trénera Emanuela Zaniniho odohrajú nasledujúci kvalifikačný súboj v sobotu s Bosnou a Hercegovinou od 18.00 hodiny.

Slovensko - Belgicko 1:3 (-24, 22, -21, -23)
110 minút
rozhodovali: Adler (Maď. ), Dobrev (Bul. )
1100 divákov.
Zostavy:
Slovensko: Masný, Sopko, M. Nemec, Kmeť, R. Nemec, Diviš, libero Ondrušek (Piovarči, Bencz, Zaťko, Chrtiansky)
Belgicko: Depestele, Claes, Verhees, Verhanneman, Van Walle, Van De Voorde, libero Geerinckx (Van Den Dries, Kruyner, Van Goethem)

Vstup do úvodného dejstva vyšiel lepšie Belgičanom a po piatich loptách sa ujali vedenia 4:1. Neskôr sa im podarilo odskočiť na rozdiel štyroch lôpt (14:10), avšak Slováci šnúrou troch bodov znížili na 13:14. Po nasledujúcich šiestich výmenách nielenže vyrovnali, ale po prvý raz išli do vedenia 18:15. Dramatická koncovka setu však vyšla hosťom a eso Depesteleho ukončilo prvý set v pomere 26:24. Priebeh druhého dejstva sa niesol v doťahovaní sa a striedaní vo vedení. Slovenskí reprezentanti však ako prví nadelili svojmu súperovi trojbodové manko (11:8), no húževnatí Belgičania vyrovnali na 12:12. Za stavu 18:16 pre Slovensko sa Martin Sopko výborným servisom podieľal sa pridaní dvoch bodov a dopomohol tak k zisku druhého setu 25:22. Tretia časť hry sa podobala druhej, kedy sa súperi striedali vo vedení, no tentokrát ju zdobili mnohé nepresnosti najmä pri podaní. Slováci za nepriaznivého stavu (15:17) zlepšili hru na sieti a troma bodmi v rade otočili na 18:17. Ani psychická vzpruha nepomohla, náskok súpera narástol na päť bodov 19:24 a Diviš nepodareným podaním poslal Belgicko do vedenia 2:1 po zisku tretieho setu 25:21. Rozbehnutí hostia pokračovali v koncentrovanom výkone aj v ďalšom priebehu a za stavu 12:8 určovali smer zápasu. Od stavu 17:11 diktovali tempo hry, vychádzala im hra na sieti i v poli a napriek veľkému odporu Slovákov, ktorí znížili najprv na 18:20, neskôr aj na 22:23. doviedli duel do víťazného konca 3:1 po zisku štvrtého setu v pomere 25:23.
Hlasy po zápase: Emanuele Zanini, tréner Slovenska: "Gratulujem súperovi k víťazstvu, podal veľmi dobrý výkon. Belgičania mali dobrý servis, nám robil problémy na príjme, aj keď nie vždy bol tvrdý. V kľúčových momentoch sme robili veľa chýb, ktoré rozhodli. " Claudio Gewehr, tréner Belgicka: "Bol to veľmi vyrovnaný zápas, v prvých dvoch setoch obidva tímy veľmi riskovali, tým pádom bolo veľa chýb. Začalo sa hrať bez veľkého rizika a rozhodla pasáž vo štvrtom sete, keď sme sa dostali do brejku a nakoniec sme vyhrali. " Michal Masný, reprezentant Slovenska: "Blahoželám belgickému tímu. Mali sme problém na prihrávke a škoda, že v treťom sete sme nevyužili príležitosť ísť 'nad Belgičanov'. Spravili sme nevynútené chyby a to nás stalo cenné bodíky. Vo štvrtom sete sme sa snažili nepanikáriť a hrať svoju hru. Podarilo sa nám dotiahnuť, no opäť nás zradila prihrávka. "
 

Vyberte región